Пътувай спокойно с пробиотик: И балансирана чревна флора

Диарията на пътуващия е сред най-често срещаните стомашно-чревни неразположения при пътуване. Научи как да се предпазиш и защо пробиотикът е важен.

Наближава сезонът на почивките! Макар да е любимата ни част от годината, лятото често е повод за стрес, а понякога и за стомашно-чревни неразположения . “ Диарията на пътуващия“ се нарежда сред най-често срещаните чревни нарушения, свързани с пътуване. За щастие има няколко стъпки, с които да се подготвиш за тази част от пътуването. Ето ги и тях.

Микроорганизми-помощници 

Преди да навлезем в подробности, е хубаво да разберем ролята на бактериите и другите микроорганизми в стомашно-чревния тракт. 

За да функционира правилно, човешкото тяло се нуждае от малко помощ – и я получава от трилиони микроорганизми. Най-значителният дял от тях се намира именно в червата, като заема 80% от всички имунни клетки. Там те създават чревната микрофлора. Когато сме здрави, тя съдържа и полезни, и патогенни микроорганизми, които съжителстват в симбиоза. Това наричаме баланс в микрофлората. 

Чревната микрофлора е важна за здравето ни като цяло, като спомага за нормалната функция на имунната система.  

Стресът, неправилното хранене, антибиотиците и някои заразни болести лесно могат да нарушат чревния баланс, защото прекъсват естествените връзки между видовете микроорганизми.

Препятствия по пътя 

Когато пътуваме, сме изложени на многобройни патогенни бактерии и вируси. Колкото по-далеч сме от дома, толкова по-непознати са те за тялото ни. Сблъсъкът с тези необичайни бактерии може да доведе до стомашен дискомфорт или така неприятната диария.

Диарията може да започне неочаквано по време на почивката или след нея, а неразположението обикновено отшумява в рамките на 2-3 дни. Възможни съпътстващи симптоми са: коремна болка, често отделяне на газове, гадене, умора, загуба на апетит, повръщане и обезводняване. Преди всичко, важното е да останем добре хидратирани. Тук могат да помогнат електролити за рехидратация, които се приемат през устата. Когато гаденето отшуми, започваме постепенно да захранваме организма с неовкусени въглехидрати с високо съдържание на фибри.

Много важна стъпка е грижата за чревната микрофлора. Подсили я с BioGaia Protectis таблетки за дъвчене. Нашият герой Limosilactobacillus reuteri Protectis е сред най-подробно проучените пробиотични щамове на пазара и може да е от помощ във възстановяването на микрофлората. Само една таблетка дневно ти предоставя препоръчителната доза от 100 милиона живи бактерии Limosilactobacillus reuteri Protectis на ден. 

Даваме ти и още няколко съвета за поддържане на здрава храносмилателна система преди и по време на пътуване.

Печи го, бели го, вари го… или го остави! 

Тези предпазни мерки са ни добре познати – и с причина. Сравнително лесни са за прилагане и обикновено работят доста добре. Ето и какво означават по-конкретно.

  • Всички храни трябва да са добре сготвени – важи с особена сила за месо, риба, всякакви морски храни, яйца и дори зеленчуци; 
  • Допустими плодове са тези, които можем да обелим с ръцете си – банани, портокали, манго и други; 
  • Добре е да мием зъбите си с преварена или с минерална вода. 

Въпреки че тези лесни стъпки покриват основното, бихме добавили още някои, за всеки случай: 

  • Заложи на Limosilactobacillus reuteri Protectis бактерии за подсилване на чревната микрофлора – супергеройският пробиотичен щам в BioGaia Protectis таблетки за дъвчене, подходящи за деца и възрастни, и BioGaia Protectis капки за бебета, предназначени за най-малките;  
  • Избягвай леда в напитките. Правилото не важи, ако си убеден, че ледът не е от чешмяна вода.
  • Пий само бутилирана вода и следи опаковката да е добре запечатана;
  • Мий ръцете си редовно и/или използвай дезинфектант на алкохолна основа; 
  • Не поглъщай вода под душа. 

Още един съвет за из път – колкото по-силна е чревната микрофлора преди почивката, толкова по-спокойно ще бъде пътуването. Предпази я, като добавиш продукти BioGaia Protectis в рутината на всички членове на семейството поне 2 седмици предварително. 

Весел път! 

Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информция. BioGaia капки T221117412/29.01.2018; BioGaia табл. ягода T221123458/ 05.06.2020; BioGaia табл. лимон T221123457/ 05.06.2020;  

Вътрешен номер: BGA-article-blog-website-june-2024-EWO-BG-01556