Чревен дискомфорт при бебетата: 6 съвета за изтощени родители

Какво да направим, когато чревният дискомфорт на бебчо влияе на цялото семейство? Ето 6 практични съвета за справяне със ситуацията.

Семейството има нов член, а освен радост и вълнение, родителите често изпитват стрес и умора. Ситуацията се обтяга допълнително с безсънните нощи, причинени от чревния дискомфорт на бебето. Прочети нашите съвети за справяне с този труден за семейството период.

Бебето плаче, а не виждаме реална причина. Защо?

Новородените са тук от съвсем скоро. Да се адаптират към света отнема време, защото абсолютно всичко е ново за тях. За бебетата, които изпитват чревен дискомфорт, този период е особено труден.

Въпреки че засяга до 26% от новородените под 3-4 месечна възраст, причините за чревния дискомфорт все още са обект на теории. Симптомите му са познати като Правило на тройките.

3-те симптома са следните:

  • Епизоди неутешим плач, които траят повече от 3 часа на ден
  • Поне 3 дни в седмицата
  • Над 3 поредни седмици при иначе здраво дете

Възможно е също да забележите, че бебето се муси, личицето му се зачервява, има повече газове от обикновено, изтяга крачета или рита, стиска юмручета и е със стегнато коремче.

Как да се справим емоционално с периода на чревен дискомфорт при бебето?

Въпреки че чревният дискомфорт не крие здравословни рискове, все пак има начини да помогнеш на бебчо да се справи със симптомите. Можеш да намериш информацията в статията Когато коремчето е недоволно: Чревен дискомфорт при кърмачета. Раздразненото коремче със сигурност притеснява най-вече бебето. Въпреки това, е възможно да окаже значително влияние върху родителите, както и другите деца в семейството. Затова подготвихме няколко съвета за вас, родителите:

1. Помни, че трудният момент ще премине

Нормално е да се чувстваш зле, когато бебето ти плаче и нищо не го успокоява. Започваш да се съмняваш дали правиш всичко както трябва, дали се стараеш достатъчно. В тези моменти помни, че причините за чревния дискомфорт не са дори за лекарите, както и че симптомите ще отшумят до 4-ия или най-късно 6-ия месец.

2. Планирай деня си

Коремчето обикновено се обажда в един и същи часови диапазон всеки ден. Следи кога се случва и планирай деня спрямо приблизителния график. Помисли за успокояващи дейности и игри, които бебето харесва в тези моменти – топла вана и масажче ще се отразят по-добре от разходка до магазина.

3. Запази спокойствие и си почини при нужда

Бебетата усещат емоциите на родителя. Твоето спокойствие, докато си до него, може да му помогне да се успокои. Ако плаче много силно и непрестанно, понякога, обаче, това е невъзможно. Когато това се случи, опитай да си починеш. Остави детето в в леглото или на друго сигурно място. Позволи си няколко минути насаме в съседната стая, за да си поемеш дъх.

4. Не отказвай помощ

Когато близък или роднина предложи, приеми помощта му. Говорим за всякаква помощ – дали само да си поговорите, за да се разнообразиш, да донесат нещо сготвено или да погледат бебето за малко.

5. Постарай се да си отпочинеш

Не е лесно, но сънят е изключително важен за да се преминеш възможно най-леко през трудностите. Легни си, когато бебето спи – дори да не успееш да заспиш, добре е да си починеш.

6. Поддържай здравето на чревната микробиотата

Балансираната чревна микробиота е ключова за доброто храносмилане и усвояване на хранителните вещества като подсилва и имунната система. Това важи за всички. Погрижи се за чревното здраве на цялото семейство с пробиотици BioGaiа®. Супергеройският щам на BioGaiа® – Limosilactobacilus reuteri Protectis – подхранва микрофлората и помага за повишаване на разнообразието от „полезни“ бактерии в червата. Той е един от най-обстойно проучените пробиотични щамове на пазара и е с човешки произход. Опитай BioGaiа® Protectis капки, безопасни за прием още от първия ден след раждането, за да се погрижиш за малкото съкровище, и BioGaiа® Protectis таблетки за дъвчене за всички останали в семейството.

Да се грижиш за бебе, което изпитва чревен дискомфорт, е изтощително. Обърни внимание на себе си, за да се справиш с този период, и се консултирай със специалист, ако не виждаш подобрение.

‘Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информaция. BioGaia капки T221117412/29.01.2018; BioGaia табл. ягода T221123458/ 05.06.2020; BioGaia табл. лимон T221123457/ 05.06.2020;

BGA-digital-campaign-july-EWO-BG-01617